tirsdag 25. september 2012

Potet-farm?

Potetene er oppe igjen av jorda, og vi er faktisk positivt overrasket. Både mengde og størrelse var litt bedre enn vi hadde turt å håpe på, siden potetene hadde flere odds imot seg i år. Ikke bare har det jo vært for kaldt og vått i sommer, men vi fikk ikke gjødslet skikkelig, ikke hyppet heller... Og så burde vi valgt et annet sted, med mer sand i jorda, så den ikke blir så våt, tett, tung og kald. -Men altså, vi er fornøyde! 

Bilde lånt fra Google

Både da vi satte potetene i vår, og nå når vi tok dem opp brukte vi denne gamle traveren; Massey Ferguson 35. Trofast og taktfast bidrar den med alt den kan, ikke minst med sjarm synes nå jeg :) 

Bilde lånt fra Google


Når det gjelder potetene, så fikk vi seks sekker (25 kilos kraftfòrsekker). Dette er betraktelig mer enn hva vi satte, og antakelig nok til oss :) Vi hadde både sertifisert settemandel og "vanlig" frøpotet av mandel og runde. Vi var litt spente på om det ville være forskjell på de sertifiserte settepotetene og våre vanlige, men det avgjorde nok liten eller ingen forskjell. Det vi så mest forskjell på i størrelse og antall poteter pr ris var heller hvor vått/tørt de har stått siden det er litt helling på åkeren. Og det var faktisk de runde som gjennomsnittelig hadde flest poteter pr ris :)  

Da vi først var i gang tok vi opp det lille av grønnsakene som var blitt noe og. Jeg tror grunnen til at det har blitt så dårlig med grønnsaker der grunnes tre ting:
-Lite luking-> mye ugress!
-Veldig våt og ikke veldig varm sommer
-Vi sådde ganske sent, for det var jo så kaldt så lenge...

-Det ble faktisk en del fine maineper, blant alt det små og dårlige. 
-Gulrota kunne sikkert stått lenger, den var lita og tynn, men med veldig god smak :) 
De andre grønnsakene ble det igrunnen ikke noe særlig av...
-Tre små kålrøtter ( av 12, enda vi satte ned små planter i stedet for frø), 
-Rødbetene ble blandverket oppspist på tidlig i sommer så det var ingenting (burde vært sprøyta vet jeg nå).
-Brokkoli-plantene var små, og uten brokkoli.
-Salaten var veldig liten, og smakte vondt... 

Planen for neste år er ellerede ganske klar; jeg har da forhåpentlig drivhus, og skl også ordne meg med noen vekstbenker/drivbenker til grønnsaker. Sa vil de få mye bedre vilkår for å bli noe. 
   -Så jeg gir ikke opp etter et dårlig år, det gjelder bare å finne bedre måter å gjøre det på ;) Klemmer fra "the potet-woman ;) 

@->---

1 kommentar:

  1. Hei:)
    Så fint og nostalgisk bilde det første!..og høstferien i mine unge dager var potet-ferie:)
    Kjenner meg igjen i grønnsak-problematikken iår...ikke alt ble som det skulle..men neste år har vi en ny sjanse:))
    Ha en fin kveld:))

    SvarSlett